Saltvik 2008

I slutet av juli reste ett gäng från Gnejron österut för att delta i den stora vikingamarknaden i Saltvik på Åland. För en del av oss var det första besöket medan några varit här tidigare.


Där möttes vi av den här imponerande synen med en fin vikingaby bakom en nästan komplett palissad. Långhus och andra byggnader. Dessutom hade vi superfint väder och nästan för varmt de tre dagar som marknaden pågick. Här ser man långhuset bakom Lindgrens nysydda tält.Varje dag vid 12 gick alla som ville en parad genom marknadsområdet och samlades på en kulle i ett hörn där alla besökare kunde se alla vikingar och höra ett kort invigningstal. Först i tåget gick gruppen Patrask och spelade.
Varje dag spelades det också upp en strid där Ålänningarna försvarade sig mot de anfallande vikingarna under ledning av en "galen" engelsman. Efter den inledande uppvisningsstriden kördes också en man-man strid och här är det vår kompis Alex från Litauen som vunnit den kampen.
Det var en stor grupp Litauer från Pajauta i Saltvik. Bland annat Evaldas som tillverkade en silverring. Några från Gnejron var tidigare i juli med i en utgrävning av en järnåldersgrav utanför Sundsvall då en silverring hittades. Evaldas fick en beskrivning av ringen och tillverkade då en liknande ring med hjälp av de tidsenliga metoder han använder. Här svetsar han ihop silverringen genom att tända eld på en vaxad kolbit och blåsa genom elden för att få en koncentrerad eldstråle.