Historisk Svärdsfäktning

Ett antal medlemmar i Gnejrons Levande Historia har nyligen börjat med historisk fäktning. Denna del av gnejron.se kommer därför handla om historisk fäktning. Det kommer berättas om hur träningar har gått, när nästa träning är, länkar till nyttiga sidor och allt annat som har med historisk fäktning att göra.

Gnejrons historiska stridskonster består av 2 grenar:
Beväpnat närstrid – Långsvärdtekniker enligt Johannes Liechtenauer
Svärd och buckler enligt I.33
värd och vikingasköld
Även andra kombinationer är möjligt, t ex yxa och sköld, scramasax, spjut och sköld eller danyxa.

Obeväpnat närstrid - Glimabrottning i tre olika tag, ryggtag, fria tag och byxtag.
När? Torsdagar, kl. 19.00 – 21.00
Var? Högomskullarna i granlo. 
Alla från 18 år är välkomna till provträningen. (Upp till 5 gånger).
Kontakta erik.kober@comhem.se för mer information.

Mer information kommer snart på hemsidan!

För ett tag sedan så skickade Erik ut detta meddelande. Nu har iofs träningen kommit igång, men för folk som är intresserade av att träna med oss kan ju läsa meddelandet ändå.

Jag tänkte kolla runt angående historisk svärdfäktning.

Jag känner sen länge för mig att "reenactement-fighting" som vi har kört hittills är så långt borta från den historiska sanningen man kan komma och inte riktig kul. Så snackade (och tränade) jag på marknaden lite med Angermannaorden, kollade på nätet och har köpt ett gäng böcker och en DVD om ämnet.

Grundtanken är att bygger upp en träningsgrupp för historisk fäktning också här. Jag tänkte att börja med långsvärdtekniker enligt Johannes Liechtenauer och svärd och buckler enligt "I.33"-manualen. Efter en viss tid och träning kan man adaptera många av dessa tekniker också för vikingasköld och svärd, sax, yxa, dolk osv. Och så kan man kanske utveckla "egna" effektiva tekniker för dess vapen.

För att vara så effektivt som möjligt ska träningen vara regelbundet minst en kanske två gånger i veckan och kommer att innehålla kondis-och styrketräning, teknikträning med stålvapen, sparring med träsvärd, men även en hel del brottningstekniker. Här kan vi säkert använda oss av glima också! I början komma vi att få hjälp av Angermannaorden tills vi har byggt upp egna träningspass. Ni kan också kolla GHFS hemsida ( http://www.ghfs.se/ ) , hur dem har byggt upp träningen och organisationen.

De som är intresserade kan mejla mig erik.kober@comhem.se eller slå mig en signal: 076/ 1008441.

Så kan vi prata lite mer om utrustning och mycket annat.

Jag hoppas vi hörs!

Hälsningar, Erik (saxare).