Hur man gör en kam i trä.

Min första kam gjorde jag i gran vilket är ett ganska mjukt men segt trädslag. Den sprack på grund av att jag inte förstärkte överdelen. Men vi tar det från början.

Jag började med en ca 20*6 cm stor plank bit och 1cm tjock. Det som bestämmer hur stor din bit ska vara är hur lång och hur långa tänder på kammen du vill ha. Jag gjorde mina tänder 3cm långa. De kammar man hittat är oftast runt 16cm och drygt 6cm breda. Men det finns fynd som är från 10-20cm långa och med olika bredder som antagligen är en anpassning till användaren eller förslitning. Kammen kommer inte att hålla för evigt så länge den används. Jag ska väl också säga att de flesta fynden är ben men det kan vara svårt att få tag på en bit som passar dina önskemål men den kommer att hålla bättre om du gör den i ben.

Verktyg som du kommer att behöva är en bra täljkniv, fintandad såg, sandpapper i olika grovlekar och hammare/gummiklubba.

Fibrerna i trät ska gå längs bredsidan så att inte tänderna bryts av. Bestäm hur långa dina tänder ska vara och smalna av den biten så att den ser ut som bilden. Du ska alltså behålla tjockleken där tänderna börjar och sedan smalna av tills kanten fortfarande är trubbig. Jag tror att med spetsiga tänder kommer det göra ont att använda kammen. Jag började tälja mina tänder men det tar väldigt lång tid och det var svårt att få dom bra. Så nu använder ni sågen för att såga ut eller fram tänderna. Kom ihåg att inte göra tänderna för smala för då kommer dom att brytas av efter ett tag. Hur smala ni gör tänderna beror på om ni vill ha många eller få tänder. Desto smalare tänder dess fler tänder.

Efter att sågat ut tänderna bör du runda av kanterna på tänderna försiktigt. Sen kan du forma till handtaget om man kalla det så. Jag rundade bara av hörnen för att det ser bättre ut än en rektangel och man får ett bättre grepp. Det är så fynden ser ut men det är säkert möjligt att göra något mer än så men då kommer dessa delar bli svagare och risken för att kammen går sönder ökar. För att förhindra att kammen går sönder som min första sätter man två bitar trä eller horn kanske. Dessa bitar om man gör dom i trä ska ha fibrerna i motsats till träet i själva kammen. Alltså fibrerna ska gå längsmed långsidan. Du kan antingen bara sätta fast bitar som är platta och som du bara gör så att övergången till tänderna smälter ihop mer än en rak kant. Eller så gör man något mer med bitarna för att få bättre grepp eller ristar in som jag mitt namn. Det bästa sättet att fästa bitarna är nog med nubb eller att sätta pluggar igenom hela kammen. Har man möjlighet att använda någon metall till pluggar, kan det bli väldigt snyggt med trä till själva kammen, ben till förstärkning och brons till pluggarna om du inte vill ha riktigt guld eller silver.

Glöm inte bort att putsa hela kammen med sandpapper för att få bort alla möjliga stickor och en slätare yta. Jag betsade min kam med oljebets vilket gör att den inte ruttnar och kan få en häftig färg.

Lycka till och jag hoppas att ni lyckas göra en vacker och funktionsduglig kam.
///Nannulv