Hur man gör sin sköld.

Det första man måste bestämma sig för är, vad ska jag ha det till? Ska man ha en sköld till sin klädsel/utsmyckning el ska man ha den i slag?
En sköld man inte ska ha i slag kan man lägga lite jobb på, att få vacker med utsnidat mönster mm.
Min sköld har jag i slag och då den med all säkerhet kommer att slås på med svärd och yxa så tillverkade jag den i 14 mm plywood som jag sedan målade lite fint, billigt om man behöver göra en ny.


Min sköld är ca 70 cm, ett bra mått eftersom vi alla är olika är att om man ritar en cirkel och lägger armbågen i ytterkant på skölden/cirkeln så ska handflatan ligga där sköldbucklan ska sitta, mellan 60 cm – 90 cm, räcker inte handen fram är skölden onödigt stor, i en fight så vill man vara smidig också.


Om man sågar upp ett runt hål under sköldbucklan så får handen plats ordentligt. Bucklan har jag fäst med båtspik, man kan nita den om man vill eller så klipper man av den och kröker den på baksidan (förborra även i träskölden) annars spricker det.

När man målar skölden så tänk på att använda antingen föreningens färger (om man är med i en sådan kan det vara kul att ha dessa på sin sköld) eller färger som fanns på den tiden din sköld fanns. Använd sedan vattenbeständig färg som tål fukt, tycker man den färgen blev för blank kan man alltid ta ett fint sandpapper och rugga ytan lite.


Båtspiken kan man också ha som dekoration i kanten på skölden.